Baikal

Tiesitkö, että maailman syvimmän järven vesi on niin kirkasta, että voit lähestulkoon nähdä pohjaan asti? Baikalin peilikirkkaalla jäällä voi luistella, ja läpi näkyvät pinnan alta pulppuavat kuplat. Paikallinen legenda tietää kertoa, että ne saavat alkunsa järven jään alla asuvan lohikäärmeen hengityksestä, ja kukapa paikallistietoutta kyseenalaistaisi...

Niin, talvellahan yöpakkaset voivat pudota miinus kolmeenkymmeneen, mutta mitäpä sitä ei pieni ihminen tekisi unelmiensa eteen?

Voit virittäytyä matkaan katsomalla tämän videon ranskalaisesta, joka pakeni Baikalille kaupungin hälyä ja kiirettä: "In the Forests of Siberia"

 

Ohjelma toteutetaan  talvella 2019. Tervetuloa mukaan! Voit vaikuttaa päivämäärään.

 

Ohjelma 

Päivä 1

Lento Hki-Moskova-Irkutsk

 

Päivä 2

Saavumme Irkutskiin. Aikaero +6 h

Pikkubussi vie meidät Olkhon saarelle, joka sijaitsee Baikalilla. Matka kestää n.4 h. Mantereelta saareen ajamme virallista jäätietä pitkin.

Majoitumme hotelliin. Lepäilemme ja tutustuminen Khuzhirin kylään ja Shamanka kallioon.

 

 

Shamanka kallio, toiselta nimeltään Burhanin niemi, sijaitsee Khuzhirin kylässä. Niemi on keskellä Olkhon saaren länsirannikkoa. Se päättyy kaksihuippuiseen kallioon, jota kutsutaan Shamankaksi. Niemi on osa luonnonsuojelualuetta ja samalla myös historiallinen muistomerkki.  

 

Shamanka kallio on yksi kymmenestä Aasian pyhistä paikoista ja se on yksi Baikalin tunnetuimmista symboleista.

 

Päivä 3

Tänään matkaamme saaren länsi- ja eteläosiin. Käytössämme on UAZ-maastoauto (lempinimeltään buhanka eli vuokaleipä).

Käymme Ogoy saarella, joka on tunnettu buddhalaisesta stupasta.       

 

Shara-Nurin järven nimi tarkoittaa burjatiksi keltaista järveä, ja se sijaitsee myös Olkhonin saarella.

 

Pääsemme seuraamaan hämmästyttävää näkyä: jäätyneitä rikkivetykuplia, jotka kohoavat ylöspäin. Paikallinen legenda kertoo, että järvessä asuu keltainen lohikäärme, ja että jäiset kuplat muodostuvat hänen hengityksestään. 

 

Päivä 4

Lähdemme kohti saaren pohjoista niemeä nimeltään Hoboyn. Matkalla käymme katsomassa rantojen jääpeitteisiä rinteitä ja ihmettelemässä Baikalin läpinäkyvän jään muodostamia kuvioita. 

 

Päivä 5

Tänään meitä odottaa Uzur-niminen paikka, jossa nousemme ylös vuorelle katsomaan hienoja maisemia.

Uzur on ainoa asutuskeskus Olkhovin itärannikolla. Se sijaitsee Haga-Jamanin lahden rannalla saaren koillisosassa. Se on tunnettu neoliittikauden aikaisista arkeologisista muistomerkeistään (4000-2000 eaa.).

Lahti on pohjoisesta ja etelästä korkeiden kalliojyrkänteiden ympäröimä. Lahden oikealta puolelta noin parin tunnin nousun jälkeen avautuu unohtumaton maisema Baikalille ja saaren pohjoisosaan. Lahden vasen puoli on erikoisia ihmishahmoja muistuttavien kivijärkäleiden reunustama. Kylän lähellä olevaa vuorta kutsutaan Tolgaksi, mikä tarkoittaa burjaatin kielellä päätä.

Kolmen päivän ajan kuljettajamme, joka toimii myös lounaskokkina, valmistaa meille kalakeittoa tunnetusta siikasukuisesta kalasta nimeltä omul. Se on myös Baikalin norpan suurta herkkua.

Säästä riippuen luistelemme tai potkukelkkailemme aina toiseen suuntaan ja toisen osan matkaa kuljemme autolla. 

 

Kuva retkestämme Baikalille maaliskuussa 2017. Kiitos osallistujille! Mari Jannela, Juri Sevrjukov, Suomen Retkiluistelijoiden Pj Seppo Sihvonen, Janne Siskonen ja Tuomas Hannikainen. Heidän kokemuksista voit lukea täältä.

 

Päivä 6

Siirrymme Listvjanka nimiseen kylään, jossa majoitumme hotelliin.

Listvjankan kylä on ainutlaatuinen paikka. Juuri täältä Baikalin ainoa "tytär" ja kaunotar Angara-joki, aloittaa matkansa kohti Jeniseitä. Joen alussa on Shaman-kivi. Joki on puhdas ja äänekäs, joen alkupäätä pidetään maailman leveimpänä. Tammikuun lopussa, kun Baikal jäätyy, Angaran alkupää on vielä sulaa. Angaran alkuosa ei nimittäin jäädy ollenkaan. Missä on jääpeite, siellä Baikal, missä jäätä ei ole, on Angara-joki.

 

Päivä 7

Käymme museossa, norppa-akvaariossa, ulkoilemme ja jos sää sallii, niin luistelemme myös.

Baikalin museossa kuulemme järven ainutlaatuisesta luonnosta ja sen tutkimuksesta. Tutustumme myös paikallisten kansojen kulttuuriin.

Norppa-akvaario – Norppanaario

Baikalin norppa on sukua Suomen uhanalaiselle Saimaan norpalle. Se on suloinen hylje, joka 1900-luvun lopussa oli melkein kokonaan hävinnyt. Paikallisten ekologien ansiosta se voi hyvin Siperian hyisessä vedessä. Näitä älykkäitä eläimiä voimme ihailla Listvjankan norppa-akvaariossa.

 

Päivä 8

Kierros arkkitehtuurisessa ja etnografisessa museossa nimeltään Taltsi. Siellä on ainutlaatuinen kokoelma historiallisia, arkkitehtuurisia ja etnografisia muistomerkkejä 1600-1900-luvuilta. Museo sijaitsee Angaran oikeanpuoleisella rannalla 47 kilometriä Irkutskista Baikaliin päin. Museo on ulkoilmamuseo ja suorastaan houkuttelee vierailijoita tutustumaan Baikalin alueen kansojen kulttuuriin. 

http://talci-irkutsk.ru/

Museossa on mineraloginen osasto jossa kerrotaan tutkija Eric Laxmannin tutkimusmatkoistaan, hän perehtyi muun muassa Baikalin alueeseen.

"Laxmann raportoi ensimmäisenä yhdestä suomensukuisesta kansasta Uralin takana, Baikalin kuumista lähteistä sekä Viljuin timanttikentistä." " Laxmann on jättänyt nimensä myös lintutieteeseen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eric_Laxmann

 

Päivä 9

Siirtyminen lentokentälle

Lento Irkutsk - Moskova - Helsinki.  Aikaero 6h

 

Reaaliaikkaiset satelliittikuvat näyttävät Baikalin jäätilanteen Baikalin  ltä. Järvi jäätyy kokonaisuudesaan tammikuussa.

 

Matkan hinta:

1250,-€/henkilö + lennot (n.400-450€)+ viisumi (100-160€ ).

 

Hinta sisältää:

1. Majoittumisen hotellissa 7 yötä, kahden hengen huoneessa, aamiaisella.

2. Kuljetuksen Irkutskin lentokentältä Olkhon saarelle, Olkhon saarelta Listvjankaan ja Listvjankalta Irkutskin lentokentälle, sekä matkat autolla Olkhon saarella ja Taltsi museoon.

3. Oppaan ja tulkin palvelut

4. Viisumin rekisteröintimaksu

 

Hintaan ei sisälly:

1. Lentoliput (ostetaan yhdessä tai annettujen ohjeiden mukaan)

2. Viisumi Venäjälle (voit hankkia JuriS Travelin kautta)

3. Vakuutukset (jokaisella oma matkavakuutus)

4. Ruokailut ravintoloissa, kahviloissa, juomat, tuliaiset

5. Retkiluistimet, potkukelkat. Potkukelkat menevät helposti kasaan. Vuonna 2017 ne sai kuljettaa Aeroflotin lentokoneessa ilman lisämaksua.

6. Vierailu Listjavnka ja Taltsi -museoihin, sekä norppa-akvaarioon.

 

Lisätietoa ja varaukset: sales(at)juristravel.fi. Varaa matkasi ajoissa, sillä paikkoja on rajoitetusti.

JuriS Travel pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin ja varaa oikeuden muuttaa esitetietoja, hintoja ja sopimusehtoja.

 

Käytännön asioita:

Baikalilla on mannerilmasto. Olhon saarella sataa 50 päivänä vuodessa eli todella vähän.

Vuonna 2016 lämpötilat olivat maaliskuun alussa alimmillaan -13--- -29 (yöllä) ja ylimmillään +2--- -12 (päivällä). Ilman lämpötilan keskiarvo liikkuu alimmillaan -18 ja ylimmillään -6.

Tuuli puhaltaa lumen jään päältä pois. Hyvä talvivarustus on tarpeen, koska tuuli voi olla voimakasta. 

Baikalin isompi selkä on ollut 60 vuoden aikana yhden kerran sulana. Baikalin luistelukausi kestää yleensä tammikuun alusta huhtikuun alkuun. Paikalliset kertoivat maaliskuun olevan parasta aikaa retkiluistelulle. Lisäksi on loistava mahdollisuus käydä pilkillä.

 

Baikal on Berliinin korkeudella eli päivän valoisuus on hiukan eri kuin Suomessa.

 

Varaa matka