Armenia aktiivisille (ohjelma 1)

1. päivä

lentokenttä – Jerevan

Saapuminen Jerevaniin. Siirtyminen hotellille. Vapaata aikaa.  
Kaupunkikierros: Tasavallan aukio, Ahtanak-puisto, Äiti Armenian muistomerkki, Taidekeskus Gafestshjan, mattotehdas, vesiputous, Aleksandr Tamanjanin patsas, Oopperatalon aukio, Tsitsernakaberd – vuoden 1915 kansanmurhan uhrien muistomerkki.

Gafestshjanin taidekeskus: Esillä veistoksia, freskoja ja lasista tehtyä taidetta sekä ri tekniikoilla tehtyjä öljymaalauksia, guasseja ja hiilipiirroksia ym.

Matenadaran: Käsikirjoitusmuseo, jossa on säilytetty muinaisia kirjoja, miniatyyrejä ja käsikirjoituksia.

Mattotehdas: Tehtaalla valmistetaan mattoja samoilla menetelmillä kuin vuosisatoja aikaisemmin. Mahdollisuus seurata mattojen valmistamista. Esillä mattonäyttely.

(Päivän ohjelma riippuu sitä, kuinka aikaisin saavutaan).

Ruokailu: päivällinen

Majoitus: Hotelli Rezine

Matkan pituus: 70 km

2. päivä

Jerevan – Hor Virap – Noravank – Jermuk

Retki Araratin laaksoon. Vierailu Hor Virapin (suom. syvä vankityrmä) luostarissa, jossa Armenian apostolisen kirkon piispa Grigori Valistaja virui vangittuna 13 vuotta. Luostari sijaitsee Araksin-joen rannalla ja raamatullisen Ararat-vuoren (5165 m) juurella muutaman sadan metrin päässä Turkin rajasta. Luostarin muurilta aukeaa panoramanäkymä Araratille.

Matka jatkuu Gnishik-joen solaa pitkin luostari Noravankiin (suom. Uusi luostari, v. 1205). Se oli Orbeljanin ruhtinaskunnan hengellinen keskus, missä armenialaisen keskiaikaisen kulttuurin keskeiset vaikuttajat elivät ja työskentelivät.

Vierailu Areni-kylään, joka on kuuluisa viinintuotannostaan. Ekskursio viinitilalla, tutustutaan Areni-viinin valmistusmenetelmiin, viininmaistelu.

Käydään Arpa-joen laaksossa Areni1 -luolassa (suom. Lintuluola). Karstiluolassa on kolme salia, jotka ovat saaneet alkunsa, kun kalkkipitoiseen maahan on muodostunut luolia. Vuosien 2007-2008 arkeologisten kaivausten ansiosta luolista on löydetty kivi- ja kuparikauden jäänteitä. Kiinnostavimpiin löydöksiin kuuluu ensimmäisessä salissa sijaitsevat saviset rakennukset, joilla on ollut suuri tuotantotaloudellinen merkitys.  

Kiertoajelu kylpyläkaupunki Jermukissa. Vierailu Jermukin kivennäisvesimuseossa.  Kävelyä kaupungilla. Upeat panoramamaisemat Arpa-joen laaksossa, vesiputous ja ympäröivät vuoret.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Verona

Matkan pituus: 200 km

3. päivä

Jermuk –  Ketshut – Gndevank – Gndevaz – Kuumat lähteet – Jermuk

Matka Ketshutin  tekojärvelle. Kävellen Arpa-joen solaa pitkin keskiaikaiselle Gndevankin luostarille (900-l.) ja Gndevazin kylään.
Kuljetus vuoristoteitä pitkin kuumille lähteille. Piknik. Paluumatka Jermukiin.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa

Matkan pituus: 100 km

4. päivä

Jermuk –  Zorats karer – Uhtasar – Yegheghnadzor

Vorotanin sola (2400м). Sjunikin symboliset portit. Upea maisema Sjunikin vuorelle. Muutaman kilometrin päässä Sisianin maakunnasta ja Sjunikista vierailemme pronssikauden muistomerkilla Zorakarer – Karahunj (4000-2000-l. eaa.), joka muodostuu Stonehengen tapaan megaliiteistä, jotka ovat esihistorialliselta kaudelta.

Matka Sisianista yhdelle Armenian viehättävimmistä vuorista Uhtasarin vuorelle (3300 m). Kauniin panoramamaiseman ja pienen järven lisäksi Uhtasar on kuuluisa kalliopiirroksistaan (5000-2000 eaa.)

Lähtö Yeghegnadzoriin.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa Yegheghisin kylän läheisyydessä

Matkan pituus: 250 km

5. päivä

Yegheghnadzor – Artabuynk – Smbataberd – Tsahats kar – Karavansarai – Sevan

Matka Artabuynkin kylään. Kävely Smbataberdin linnoitukselle (1938 m, matkan pituus 1,8 km, matka-aika n. tunti) ja luostari Tsahats-kariin (matkaa 3,1 km, aikaa 1,5 h ylös, alas kylään – 3 km, kävely alas n. 1 tunti). Lounas luostarissa.

Matka autolla Sulemin solan (2400 m) kautta  karavanseraihin, joka oli silkkitien aikainen majatalo (300-1300-l.). Saavutaan alas Sevan-järven luo. Armenian helmi Sevan on suurimpia makeanveden alueita maailmassa. Sevanin luonnonsuojelualueella on upeat maisemat ja suotuisa ilmasto.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa Sevan-järven rannalla

Matkan pituus: 250 km

6. päivä

Sevan – Shorzha – Artanish – Dendropark – Stepanavan

Matka Shorzhan kylään Artanishin niemelle. Nousu Artanishille (2460 m. meren pinnan yläpuolella, matkan pituus 2 km yhteen suuntaan, nousu 1.5 h, alastulo 1 tunti). Huipulta näkymä Sevan-järvelle.   

Ajetaan Tavushin maakunnan läpi Loriin. Vanadzor on Lorin keskus, Armenian kolmanneksi suurin kaupunki, joka sijaitsee Pambak-joen varrella 1350 metrin korkeudella. Vanadzorissa asuu ja työskentelee artesaani Bogdan. Hän ainoana lajissaan valmistaa Hatshkareja, hautakiviä, joihin on kaiverrettu suuri risti. Armenian kielellä hatsh = risti, kar = kivi. Muinaisessa Armeniassa hautakiviä valmisti kuuluisa  mestari Jugha, jonka teoksia ei ole säilynyt, mutta piirrustuksia kyllä. Bogdan on ottanut tehtäväkseen varjella Jughan arvokasta perintöä. Bogdan on erittäin sosiaalinen persoona ja taitava laulaja, joka laulaa mielellään armenialaisia kansanlauluja.

Tie vie Bazumskin harjanteen tunnelin läpi ja Dzoraget-joen altaalle. Ekskursio Dendroparkiin, jossa kaikki vihertää ja näkymä vuorille on ihastuttava. Matka jatkuu kylpyläkaupunki Stepanavaniin.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa Dzoraget-joen solassa

Reitti: 250 km

7. päivä

Stepanavan – Loriberd – kävely Dzoragetin solassa – Hnevank – Stepanaven

Patikointimatkan pituus 20 kilomatriä. Retki alkaa aikaisin aamulla Loriberdin linnoitukseen tutustumalla. Loriberd rakennettiin 900-luvulla Dzoraget- ja Mishan- jokien yhtymäkohtaan. Keskiajalla linnoitus oli Dzoragetin hallinnon Tashirin pääkaupunki, joka tuhoutui mongolialaisten  maahanhyökkäysten aikana. Ainoastaan kirkko, sauna ja linnoituksen muuri on säilynyt näihin päiviin asti. Linnoituksen alueelta aukeaa upea näkymä Dzoragetin kanjonille.

Laskeutuminen jyrkkää polkua pitkin Mishan-joen solalle, jota pitkin pääsee kohti keskiaikaista siltaa, joka on linnoituksen kansaa samalta vuosisadalta peräisin. Ylitämme joen (vettä on yleensä korkeintaan polviin asti) ja kävelemme alas Dzoragetin virran suuntaisesti. Laaksossa on paljon lähteitä, joissa on puhdasta vettä, joka virtaa rinteitä pitkin. 

Muutaman tunnin kuluttua saavumme paikkaan, jossa jokeen yhdistyy sivujoki Lednzhandzhur. Tällä paikalla ylhäällä kallioiden alapuolella kulkee polku pieneen kappeliin joka on rakennettu  vuoren onkaloon. Juuri kappelin alapuolella on vesiputous, jonka lähdevesi virtaa sivujokeen.

Seuraavat kolme tuntia reitti kulkee maalauksellisien paikkojen läpi. Kanjoni syvenee: ylhäällä  korkeat kalliot ja alhaalla metsä ja vuolas joki. Kallioiden alla on paljon luolia ja onkaloita. 

Laskeutuminen serpentiinitietä pitkin joelle viimeiset tunnit patikoimme läpi vehreän metsän, jossa kasvaa mm. pähkinä-, omena- ja luumupuita. Loppumatkasta sola laajenee ja saavumme Hnevankin luostarille (400-l.) Paluu Stepanavaniin.

Ruokailu:  aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa Dzoraget-joen solassa

Matkan pituus: 60 km

8. päivä

Stepanavan – Garni – Gegard – Amberd – Kari Litsh

Ekskursio armenialaisen tsaarin kesäasunnolle Garnin linnakkeelle  (200-l. eaa. – 1200 jaa.) ja pakanalliseen aurinkotemppeliin (1. vuosisadalta), jonka rakennutti tsaari Trdat vuonna 77 . Se on ainoa säilynyt helleeniläistemppeli IVY-maiden alueella.

Matka Gegardavankin luostariin. Vieraillaan ainutlaatuisessa Gegardin luostarissa (1100-1200-l.), joka on kallioon hakatussa luolassa, jossa on jäljittelemätön akustiikka.

Perinteinen armenialainen päivällinen talonpoikaipuutarhassa. Täällä matkaaja voi maistaa kotitekoista kirsikkavodkaa sekä seurata lavash-leivän ja shashlikin valmistamista armenialaisessa uunissa.

Matka Aragats-vuoren rinteille. 2300 metrin korkeudessa, kolmion muotoisella ylätasangolla, jonka on muovanneet joet Amberd ja Arkashen, sijaitsee keskiaikainen linnoitus Amberd torneineen, ampuma-aukkoineen ja porttiholveineen (Pilvilinna, 600-1200-l.)

Nousu 3200m korkeuteen. Saavutaan Kari Litshin vuoristojärvelle. Pystytetään leiri.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa vuoristojärven rannalla

Reitin pituus: 300 km

9. päivä

Kari Litsh – Kiipeäminen Aragatsin etelä- ja (tai) länsihuipulle – Kari Litsh

Noustaan eteläiselle (3887m) ja (tai) läntiselle (4001m) Aragatsin huipulle. Kiipeäminen kestää  4-7 tuntia. Palataan leiriin järvelle.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: teltoissa vuoristojärven rannalla

Reitin pituus: km

10. päivä

Kari Litsh – Etshmiadzin – Zvartnots – Jerevan

Matka muinaiseen Armenian pääkaupunkiin Vagarshapatiin. Ekskursio alueelle, jossa sijaitsee katolikos – Armenialaisen apostolinkirkon johto. Vierailu Pyhän Echmiadzin apostolisessa katedraalissa (303 jaa.)

Tutustuminen armenialaisen arkkitehtuurin merkkiteoksiin 600-luvulta  Pyhän Hripsimen kirkossa ja  Zvartnotsin kirkon raunioilla. Paluu Jerevaniin. Siirtyminen hotelliin. Vapaata aikaa.

Ruokailu:  aamiainen, lounas

Majoitus: Hotelli Regina

Matkan pituus: 140 km

11. päivä

Lähtö lentokentälle. Lento Jerevanista klo 7 aamulla.

Ruokailu: aamiainen

Matkan pituus: 25 km

Matkaohjelma kestää 11 päivää ja 10 yötä (joista 4 hotellissa ja 6 teltassa).

TÄRKEÄÄ! JuriS Travel pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin. Jos matkanjärjestäjä ei voi siitä riippumattomista syistä noudattaa sovittua matkasuunnitelmaa (esimerkiksi säätila voi estää patikoinnin), matkanjärjestäjällä on oikeus muuttaa hotellia, yöpymispaikkaa, kuljetusvälinettä ja aikataulua tai tehdä matkaohjelmaan muita muutoksia, jotka eivät olennaisesti muuta matkan luonnetta. Muutoksista ilmoitetaan matkustajalle niin pian kuin mahdollista.

Min. lukumäärä hlö 6

Matkan hinta 1470€ 

Majoitus yhden hengen huoneessa+150€

Lapset (6-11 vuotta) -50% alennus matkan hinnasta (hotellimajoituksessa lisävuode) jos matkustaa kahden aikuisen kanssa.

Jos lapsi yöpyy yhden aikuisen kanssa kahden hengen huoneessa, hinta on sama kuin aikuisilla.

Jos kahden hengen huoneessa yöpyy yksi aikuinen ja kaksi lasta, vain toinen lapsi saa -50% alennuksella.

Matkan hintaan sisältyy:

Kuljetukset: lentokenttä-hotelli-lentokenttä.

Yöpyminen Jerevanissa Hotelli Reginassa *** kahden hengen huoneissa.

Majoitus matkalla kolmen tähden hotelleissa ja teltoissa.

Leirivarusteet, teltat, makuupussit ja -alustat, retkikeitin, ruoanvalmistusvälineet.

Ruokailut: matkalla aamiainen, lounas, päivällinen. Yövyttäessä Jerevanissa aamiainen ja lounas.

Pääsymaksut museoihin ja kulttuurikeskuksiin.

Matkaohjelman mukaiset matkat autolla tai muulla kulkuneuvolla. Maastoautot, joita käytetään joillakin osuuksilla.

Matkaoppaan palvelut.

Ammattilainen venäjän kielinen opas.

Opas vuoristoon.

Hintaan ei sisälly:

Lentolippu.

Viisumi.

Lentokenttävero.

Matkavakuutus.

Päivälliset Jerevanissa.

Alkoholijuomat.