Armenia Etno (ohjelma 2)

ARMENIA ETNO (OHJELMA 2) 

1. päivä

Jerevan (check-in klo 7 aamulla)

Saapuminen Jerevaniin. Siirtyminen hotellille. Vapaata aikaa.  
 

Kaupunkikierros: Tasavallan aukio, Ahtanak-puisto, Äiti Armenian muistomerkki, Taidekeskus Gafestshjan, mattotehdas, vesiputous, Aleksandr Tamanjanin patsas, Oopperatalon aukio, Tsitsernakaberd – vuoden 1915 kansanmurhan uhrien muistomerkki.

Gafestshjanin taidekeskus: Esillä veistoksia, freskoja ja lasista tehtyä taidetta sekä ri tekniikoilla tehtyjä öljymaalauksia, guasseja ja hiilipiirroksia ym.

Mattotehdas: Tehtaalla valmistetaan mattoja samoilla menetelmillä kuin vuosisatoja aikaisemmin. Mahdollisuus seurata mattojen valmistamista. Esillä mattonäyttely.

(Päivän ohjelma riippuu sitä, kuinka aikaisin kaupunkiin saavutaan).

Ruokailu: lounas

Majoitus: Hotelli Regina

Matkan pituus:70 km

2. päivä

Jerevan – Hor Virap – Noravank – Jermuk

Retki Araratin laaksoon. Vierailu Hor Virapin (suom. syvä vankityrmä) luostarissa, jossa Armenian apostolisen kirkon piispa Grigori Valistaja virui vangittuna 13 vuotta. Luostari sijaitsee Araksin-joen rannalla ja raamatullisen Ararat-vuoren (5165 m) juurella muutaman sadan metrin päässä Turkin rajasta. Luostarin muurilta aukeaa panoramanäkymä Araratille.

Matka jatkuu Gnishik-joen solaa pitkin luostari Noravankiin (suom. Uusi luostari, v. 1205). Se oli Orbeljanin ruhtinaskunnan hengellinen keskus, missä armenialaisen keskiaikaisen kulttuurin keskeiset vaikuttajat elivät ja työskentelivät.

Vierailu Areni-kylään, joka on kuuluisa viinintuotannostaan. Ekskursio viinitilalla, tutustutaan Areni-viinin valmistusmenetelmiin, viininmaistelu.

Käydään Arpa-joen laaksossa Areni1 -luolassa (suom. Lintuluola). Karstiluolassa on kolme salia, jotka ovat saaneet alkunsa, kun kalkkipitoiseen maahan on muodostunut luolia. Vuosien 2007-2008 arkeologisten kaivausten ansiosta luolista on löydetty kivi- ja kuparikauden jäänteitä. Kiinnostavimpiin löydöksiin kuuluu ensimmäisessä salissa sijaitsevat saviset rakennukset, joilla on ollut suuri tuotantotaloudellinen merkitys.  

Kiertoajelu kylpyläkaupunki Jermukissa. Vierailu Jermukin kivennäisvesimuseossa.  Kävelyä kaupungilla. Upeat panoramamaisemat Arpa-joen laaksossa, vesiputous ja ympäröivät vuoret.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Verona

Matkan pituus: 200 km

3. päivä

Jermuk –  Ketshut – Gndevank – Gndevaz – Kuumat lähteet – Jermuk

Matka Ketshutin  tekojärvelle. Kävellen Arpa-joen solaa pitkin keskiaikaiselle Gndevankin luostarille (900-l.) ja Gndevazin kylään.
 

Kuljetus vuoristoteitä pitkin kuumille lähteille. Piknik. Paluumatka Jermukiin.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Verona

Matkan pituus: 100 km

4.päivä

Jermuk – Тatev – Hndzoresk – Goris

Vorotanin sola (2400м). Sjunikin symboliset portit. Upea maisema Sjunikin vuorelle. Muutaman kilometrin päässä Sisianin maakunnasta ja Sjunikista vierailemme pronssikauden muistomerkilla Zorakarer – Karahunj (4000-2000-l. eaa.), joka muodostuu Stonehengen tapaan megaliiteistä, jotka ovat esihistorialliselta kaudelta.

Matka Hndozerskin kylään, vieraillaan luolakaupunki Vanha Hndozerskissa.

Nousu köysirataa pitkin Tatevin luostariin. Avautuu upea maisema vuorille ja serpentiiniteille.

Ekskursio Tatevivankin luostarissa  (900-1600-l.), joka oli keskiajalla Armenian henkinen ja kulttuurinen keskus. Siellä toimi myös yliopisto (1300-1400-l.), joka innoitti sjunikilaisia kansanmielisyyteen ja vapaustaisteluun iranilaisia ja ottomaanivalloittajia vastaan (1700-l.)

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Mirav

matkan pituus: 250 km

5.päivä

Тatev –  Zorats karer – Yegheghnadzor – Karavansarai – Noratus – Sevan

Matka autolla Sulemin solan (2400 m) kautta  karavanseraihin, joka oli silkkitien aikainen majatalo (300-1300-l.). Saavutaan alas Sevan-järven luo. Armenian helmi Sevan on suurimpia makeanveden alueita maailmassa. Sevanin luonnonsuojelualueella on upeat maisemat ja suotuisa ilmasto.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Galuboi Sevan

Matkan pituus: 300 km

6.päivä

Sevan – Аrtashin – Dilizhan – Vanadzor – Stepanavan

Matka Shorzhan kylään Artanishin niemelle. Nousu Artanishille (2460 m. meren pinnan yläpuolella, matkan pituus 2 km yhteen suuntaan, nousu 1.5 h, alastulo 1 tunti). Huipulta näkymä Sevan-järvelle.   

Ajetaan Tavushin maakunnan läpi Loriin. Vanadzor on Lorin keskus, Armenian kolmanneksi suurin kaupunki, joka sijaitsee Pambak-joen varrella 1350 metrin korkeudella. Tie vie Bazumskin harjanteen tunnelin läpi ja Dzoraget-joen altaalle.

Vierailu Dilizhanin kaupungissa paikallisen käsityöläismestarin luona. Hän käyttää materiaalinaan puuta, jonka oksista ja kaarnan paloista hän luo ainutlaatuisia valaisimia, tuoleja, jakkaroita, sauvoja. Mestari kertoo mielellään töistään ja kestitsee vieraitaan.

Matkalla pysähdytään Vanadzoriin, Lorin maakunnan keskukseen. Vanadzor on Armenian kolmanneksi suurin kaupunki, joka sijaitsee Pambak-joen varrella 1350 metrin korkeudella. Vanadzorissa asuu ja työskentelee artesaani Bogdan. Hän ainoana lajissaan valmistaa Hatshkareja, hautakiviä, joihin on kaiverrettu suuri risti. Armenian kielellä hatsh = risti, kar = kivi. Muinaisessa Armeniassa hautakiviä valmisti kuuluisa mestari Jugha, jonka teoksia ei ole säilynyt, mutta piirrustuksia kyllä. Bogdan on ottanut tehtäväkseen varjella Jughan arvokasta perintöä. Bogdan on erittäin sosiaalinen persoona ja taitava laulaja, joka laulaa mielellään armenialaisia kansanlauluja.

Matka jatkuu kylpyläkaupunki Stepanavaniin.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Lori

Matkan pituus: 150 km

7.päivä

Stepanavan – Dsegh – Sanahin – Haghpat – Dzoraget

Matka jatkuu noin 500 m. syvää Debeb-joen solaa pitkin ympärillä kallioiset rannat. Kävelyretki Kajanberdin linnoitukselle, joka sijaitsee autoteiden ulottumattomissa. Matkan kesto on noin tunti.

Ekskursio Sanahinin luostarin alueelle. Tutustuminen keskiaikaisen armenialaisen arkkitehtuurin monumenttiin (900-1300-l.) sekä Kjurikidien valtakunnan ja keskiaikaisen Armenian henkisen, uskonnollisen ja kulttuurisen elämän keskukseen  (900-1100-l.) 

Vierailu Haghpatin luostarissa (900-1300-l.), joka on keskiaikainen armenialainen luostarikeskus Lorin maakunnassa. Sitä kutsutaan Pyhän Ristin kirkoksi. Kirkossa olevan altaan veden sanotaan olevan pyhää vettä, joka parantaa sydänsairaudet.  

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Dzoraget

Matkan pituus: 80 км

8.päivä

Dzoraget – Amberd – Saghmosavank – Yerevan

Matka Aragats-vuoren rinteille. 2300 metrin korkeudessa, kolmion muotoisella ylätasangolla, jonka on muovanneet joet Amberd ja Arkashen, sijaitsee keskiaikainen linnoitus Amberd torneineen, ampuma-aukkoineen ja porttiholveineen (Pilvilinna, 600-1200-l.)

Ekskursio Saghmosavankin luostariin (1100-1200-l.). Upeat näkymät Kasakh-joen rotkolle. Matkalla  Jerevaniin pysähdytään käymään Armenialaisten aakkosten muistomerkillä (Aybbenaran). Paluu Jerevaniin.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Regina

Matkan pituus:220 km

9.päivä

Garni – Geghard – Jerevan – Matenadaran – Vernissage

Matka Gegardavankin luostariin. Vieraillaan ainutlaatuisessa Gegardin luostarissa (1100-1200-l.), joka on kallioon hakatussa luolassa, jossa on jäljittelemätön akustiikka.  Luostarin nimi tulee legendasta, jonka mukaan yksi Rooman sadanpäämiehistä, joka vahti ristiinnaulittua Jeesusta lävisti hänet. Timantin muotoista keihäänkärkeä säilytetään museossa Pyhän Echmiadzin katedraalissa.
 

Ekskursio armenialaisen tsaarin kesäasunnolle Garnin linnakkeelle  (200-l. eaa. – 1200 jaa.) ja pakanalliseen aurinkotemppeliin (1. vuosisadalta), jonka rakennutti tsaari Trdat vuonna 77 . Se on ainoa säilynyt helleeniläistemppeli IVY-maiden alueella.

Perinteinen armenialainen päivällinen talonpoikaispuutarhassa. Täällä matkaaja voi maistaa kotitekoista kirsikkavodkaa sekä seurata lavash-leivän ja shashlikin valmistamista armenialaisessa uunissa.

Matenadaran: Käsikirjoitusmuseo, jossa on säilytetty muinaisia kirjoja, miniatyyrejä ja käsikirjoituksia.

Vierailu Vernissa-näyttelyssä, mistä voi ostaa taide-esineitä, koruja ja lahjoja.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Regina

Matkan pituus:120 km

10.päivä
Jerevan – Echmiadzin – Zvartnots – Jerevan

Matka muinaiseen Armenian pääkaupunkiin Vagarshapatiin. Ekskursio alueelle, jossa sijaitsee katolikos – Armenialaisen apostolinkirkon johto. Vierailu Pyhän Echmiadzin apostolisessa katedraalissa (303 jaa.)

Tutustuminen armenialaisen arkkitehtuurin merkkiteoksiin 600-luvulta  Pyhän Hripsimen kirkossa ja  Zvartnotsin kirkon raunioilla.

Ruokailu: aamiainen, lounas, päivällinen

Majoitus: Hotelli Regina

Matkan pituus:60 km

11. päivä

Lähtö lentokentälle. Lento Jerevanista klo 7 aamulla.

Ruokailu: aamiainen

Matkan pituus: 25 km

Matkaohjelma kestää 11 päivää ja 10 yötä.

TÄRKEÄÄ! JuriS Travel pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin. Jos matkanjärjestäjä ei voi siitä riippumattomista syistä noudattaa sovittua matkasuunnitelmaa (esimerkiksi säätila voi estää patikoinnin), matkanjärjestäjällä on oikeus muuttaa hotellia, yöpymispaikkaa, kuljetusvälinettä ja aikataulua tai tehdä matkaohjelmaan muita muutoksia, jotka eivät olennaisesti muuta matkan luonnetta. Muutoksista ilmoitetaan matkustajalle niin pian kuin mahdollista.

Lukumäärä hlö

Matkan hinta 1765€

Majoitus yhden hengen huoneessa+150€

Lapset (6-11 vuotta) -50% alennus matkan hinnasta (hotellimajoituksessa lisävuode) jos matkustaa kahden aikuisen kanssa.

Jos lapsi yöpyy yhden aikuisen kanssa kahden hengen huoneessa, hinta on sama kuin aikuisilla.

Jos kahden hengen huoneessa yöpyy yksi aikuinen ja kaksi lasta, vain toinen lapsi saa -50% alennuksella.

Matkan hintaan sisältyy:

Kuljetukset: lentokenttä-hotelli-lentokenttä.

Yöpyminen Jerevanissa Hotelli Reginassa *** kahden hengen huoneissa.

Majoitus matkalla kolmen tähden hotelleissa ja teltoissa.

Leirivarusteet, teltat, makuupussit ja -alustat, retkikeitin, ruoanvalmistusvälineet.

Ruokailut: matkalla aamiainen, lounas, päivällinen. Yövyttäessä Jerevanissa aamiainen ja lounas.

Pääsymaksut museoihin ja kulttuurikeskuksiin.

Matkaohjelman mukaiset matkat autolla tai muulla kulkuneuvolla. Maastoautot, joita käytetään joillakin osuuksilla.

Matkaoppaan palvelut.

Ammattilainen opas.

Opas vuoristoon.

Hintaan ei sisälly:

Lentolippu.

Viisumi.

Matkavakuutus.

Päivälliset Jerevanissa.

Alkoholijuomat.

Lennoista riippuen on mahdollisuus vierailla Jerevanin konjakkitehtaalla. Tutustuminen konjakin valmistusmenetelmiin. Käynti konjakkikellareissa. Konjakin maistatus.