Baikal-järvi on kauniin vaaleansininen

Baikal

Baikal-järvi on kauniin vaaleansininen

BAIKAL

Baikal on maailman syvin järvi, jonka syvin kohta on 1642 metriä. Baikal sijaitsee Venäjällä, Itä-Siperian eteläosassa, lähellä Mongolian rajaa. Järvi on maailman suurin makean veden varanto. Baikalin kuuluisa kristallinkirkas vesi muuttuu jäädyttyään vaaleansiniseksi ja läpinäkyväksi, saaden aikaan hämmästyttäviä jäämuodostelmia.

Ahtojää, luolat kallioisilla rannoilla ja useita kilometrejä pitkät halkeamat – kaikki tämä hohtaa ja kimaltelee upean auringonnousun ja -laskun aikana. Raikas ja puhdas, Siperian taigan tuoksujen täyttämä ilma tekee tästä paikasta ainutlaatuisen.

Baikalin jäätyminen kestää keskimäärin kuukauden. Tammikuun puolivälissä järven peittää läpinäkyvä jää. Voimakas tuuli puhaltaa jäälle sataneen lumen pois ja jää pysyy puhtaana muodostaen luistelukentän, jonne ihmiset menevät kuka katselemaan tai valokuvaamaan, kuka luistelemaan tai potkukelkkailemaan.

Alkukevät on erinomainen ajankohta vierailla Baikalilla. Pakkaset hellittävät, auringonvaloa on jo enemmän ja päivät pitenevät.

Majoitumme matkan aikana kolmessa eri paikassa, joista käsin teemme retkiä laajalle alueelle. Matkalla pääsemme siis tutustumaan Baikaliin useista eri näkökulmista. Useamman majoituspaikan etuihin kuuluu myös kirkkaan jään näkemisen todennäköisyys. Jos yhdessä paikassa on huono tuuri ja luminen jää, silloin näemme kirkasta jäätä toisessa paikassa. Halutessasi voit ottaa sukset mukaan, jos järven jää sattuu olemaan luminen, pystyy maisemista nauttimaan hiihdellen.

Matkan aikana käymme kauniilla Olkhon-saarella, joka on Baikalin suurin saari sekä yksi alueen maalauksellisimmista paikoista. Vierailemme myös Listvjankan kylässä, joka on saanut nimensä siellä kasvavien lehtikuusien mukaan (venäjäksi listvennitsa). Pääsemme myös herkuttelemaan ja nauttimaan useista paikallisista liha- ja kalaruuista. Irkutskin vanhassa kaupungissa voimme ihastella upeita entisöityjä puutaloja.

Yksi Baikalin länsirannan upeimmista paikoista on Sagan-Zaban kallio. Kallio tunnetaan maailmanlaajuisesti muinaisista kalliomaalauksistaan, jotka on tehty usean eri aikakauden kuluessa pronssi- ja rautakausilla. Vanhimmat maalaukset ovat jopa 5000 vuotta vanhoja. Tällä alueella ihmiset kokevat Baikalin energian. Shamaanit ovat suorittaneet täällä rituaalejaan. Paikallisten asukkaiden keskuudessa shamanismi ja buddhalaisuus ovat suurimpia uskonnollisia suuntauksia. Monet pitävät Sagan-Zabaa voimaannuttavana paikkana ja koko Baikalin aluetta jopa pyhänä, jonne tullaan lepäämään ja rentoutumaan.

Seuraava matka 6.-14.03.2021. Klikkaa nappia suunnataksesi blogiartikkeliin.

Viereinen kuva on retkestämme Baikalille maaliskuussa 2017.
Kuvassa Mari Jannela, Juri Sevrjukov, Suomen Retkiluistelijoiden Pj Seppo Sihvonen, Janne Siskonen ja Tuomas Hannikainen. Heidän kokemuksistaan voit lukea blogipostauksesta Kaukomaiden jäillä

Tutustu myös näihin!

Matkan hinta

1350,-€/henkilö + lennot (n.500-650€)+ viisumi (100-160€ ). 

Hinta sisältää

-Majoittuminen 7 yötä, aamiaisella.
-Kuljetukset Irkutskin lentokentältä kaikille majoituspaikoille ja takaisin lentokentälle.
-Tulkkauspalvelut
-Opastuspalvelut
-Viisumin rekisteröintimaksu

Hintaan ei sisälly

-Lentoliput (jokainen ostaa itse annettujen ohjeiden mukaan)
-Viisumit
-Vakuutukset
-Taksit
-Ruoat/juomat ravintoloissa/kahviloissa, tuliaiset
-Ilmatyynyalusretki, museovierailut
-Retkiluistimet, potkukelkat (potkukelkka menee helposti kasaan ja sen voi kuljettaa Aeroflotin lentokoneessa ilmaiseksi.)

 

Lisätietoja ja varaukset

Varaa paikkasi sähköpostitse osoitteesta sales(at)juristravel.fi. Varaa matkasi ajoissa, sillä paikkoja on rajoitetusti.
JuriS Travel pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin ja varaa oikeuden muuttaa esitetietoja, hintoja ja sopimusehtoja.

Baikal-matkan käytännön asioita

Baikalilla on mannerilmasto. Olhon saarella sataa 50 päivänä vuodessa eli todella vähän. Lämpötilat ovat maaliskuun alussa alimmillaan -13— -29 (yöllä) ja ylimmillään +2— -12 (päivällä). Ilman lämpötilan keskiarvo liikkuu alimmillaan -18 ja ylimmillään -6. Tuuli puhaltaa lumen jään päältä pois. Hyvä talvivarustus on tarpeen, koska tuuli voi olla voimakasta. 

Baikalin isompi selkä on ollut 60 vuoden aikana yhden kerran sulana. Baikalin luistelukausi kestää yleensä tammikuun alusta huhtikuun alkuun. Paikalliset kertoivat maaliskuun olevan parasta aikaa retkiluistelulle. Valitettavasti kukaan ei voi kuitenkaan taata puhdasta jäätä. Lisäksi on loistava mahdollisuus käydä pilkillä. Baikal on Berliinin korkeudella eli päivän valoisuus on hiukan eri kuin Suomessa.

Muista ottaa omat luistimet mukaan! 

Voit virittäytyä matkaan katsomalla tämän videon ranskalaisesta, joka pakeni Baikalille kaupungin hälyä ja kiirettä.

Uutisia Baikalilta englanniksi