Näkymä Kolilta Pielisenjärvelle

PIELISJÄRVEN YMPÄRYSMATKA

JuriS Travelin matka Pielisen ympäri on sukellus Pohjois-Karjalan upeaan luontoon, kulttuuriin ja historiaan. Matkan aikana pääsemme muun muassa tutustumaan karjalaiseen kulttuuriin, ihastelemaan Suomen kansallismaisemia, nauttimaan karjalaisesta perinneruuasta aidossa ympäristössä sekä rentoutumaan savusaunan lempeisiin löylyihin!

Oletko päässyt laskemaan veneellä vapaana virtaavien koskien kuohuissa tai ihaillut kansallispuistoon aukeavaa maisemaa satojen metrien korkeudesta? Nämä ja lukuisat muut kokemukset matkaltamme auttavat unohtamaan arjen kiireen ja murheet! Sykähdyttävä Pohjois-Karjala jättää ihmisen mieleen muistoja, joita kelpaa tulevaisuudessa muistella.

Matkamme sopii kaikenikäisille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita Pohjois-Karjalan puhtaasta luonnosta sekä monipuolisesta kulttuurista ja historiasta. Koskenlasku ja vaeltaminen Ruunaalla sekä kävelykierros Kolin huipuilla sopivat kaikille perusterveille ihmisille, eikä aiempaa kokemusta vaadita!

Mikä tekee Pielisestä yhden Suomen hienoimmista luontomatkakohteista? Kenties se, että useat Pielisen alueen kohteet muuttavat taianomaisesti ulkoasuaan vuodenaikojen mukaan. Näihin kohteisiin kuuluvat muun muassa Kolin kansallispuisto sekä Ruunaan retkeilyalue.

Koliin liittyy paljon myyttejä ja legendoja. Kerrotaan, että aikoinaan Koli oli oikeuden, uhraamisen ja hengellisyyden palvontapaikka. Legendan mukaan alueella asustivat vaarojen henget, hiidet, joiden myötä Koli oli suotuisa paikka shamaaneille ja noidille. Yksi Kolin alueen kuuluisimmista luontokohteista on Pirunkirkko. Pirunkirkko on 34 metriä pitkä ja yhdestä seitsemään metriä korkea luola, jonka on uskottu olevan paholaisen oma palvontapaikka. Shamaanit ja noidat ovat käyttäneet sitä rituaaleihinsa. 1800-luvun loppupuolella Kolista tuli inspiraation lähde karelianismiksi kutsuttavalle kulttuuriliikkeelle. Karelianismiin kuului kirjailijoita, taidemaalareita, runoilijoita ja kuvanveistäjiä. Heitä yhdisti kasvava kiinnostus karjalaista perinnettä ja maisemaa kohtaan. 1800-luvun lopussa karelianismi oli merkittävä tyylisuunta suomalaisessa taiteessa ja kirjallisuudessa. Sitä voidaan pitää suomalaisena versiona kansallisromantiikasta.

Koskenlaskua Ruunaalla. Kuva: VisitFinland

Seuraavat matkat

26 - 31.7.2020
27.09 - 02.10.2020
11 - 16.01.2021

Pielisjärven ympärysmatkan ohjelma

Päivä 1 – Eeva Ryynäsen puutaidetta

Nouto hotellista tai junaasemalta, matka kohti patikointireiteistään sekä henkeäsalpaavista koskistaan tunnettua Ruunaata. Matkalla vierailemme Paaterin kirkossa, joka on yksi Pohjois-Karjalan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Paaterin kirkko on kuvanveistäjä Eva Ryynäsen suunnittelema puukirkko Lieksan Vuonislahdessa. Vuonna 1991 valmistuneessa kirkossa pidetään kesäisin muun muassa jumalanpalveluksia, häitä, kastetilaisuuksia ja hautajaisia.

Päivä päättyy Ruunaan matkailun lomakylässä tervetuliaismaljaan, päivälliseen, mökkeihin majoittumiseen sekä saunan löylyihin.

 

Päivä 2 – Ruunaan retkeilyalue

Aamiainen

Kesä: Vaellusta ja koskenlaskua Ruunaan koskilla. Vapaana kuohuvien koskien laskeminen puisella veneellä on ainutkertainen kokemus. Vaeltaminen ja koskenlasku sopivat kaikille perusterveille ihmisille, aiempaa kokemusta ei vaadita. Lounaaksi karjalaista perinneruokaa.

Talvi: Retki talviseen metsään jalkaisin tai lumikengillä. Retkellä etsitään eläinten jälkiä hangesta, jonka jälkeen nautimme keittolounasta nuotion äärellä. Retken jälkeen käsityönäytös sekä mahdollisuus askarrella itselle oma matkamuisto.

Päivällinen

Päivä päättyy rentouttaviin savusaunan löylyihin.

 

Päivä 3 – Karjalainen perinne

Aamiainen

Matka Nurmekseen. Matkalla vierailemme Pielisen museossa, joka on ainutlaatuinen ulkoilmamuseo Pappilanniemessä, kauniin Lieksajoen varressa. Kesäisin avoinna oleva museo koostuu noin 70 rakennuksesta ja rakennelmasta.  Museon näyttelyt kertovat Pielisen Karjalan ja erityisesti Lieksan ja Pielisjärven historiasta. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen.

Museovierailun jälkeen omakustanteinen lounas.

Lounaan jälkeen siirtyminen Nurmekseen, jossa tutustumme Nurmeksen keskustaan sekä perinteiseen karjalaiseen hirsitaloon Bombaan.

Illalla majoitumme Pohjois-Karjalan kauniilla maaseudulla sijaitsevaan Puukarin pysäkki nimiseen maalaistaloon. Täällä nautimme laadukkaista raaka-aineista taidolla valmistettua karjalaista perinneruokaa.

Majatalon sydän on puulämmitteinen uuni, jossa Anni ja kokki Jaana leipovat joka viikko ruisleipää. Leivän juuri on yli sata vuotta vanha ja Anni on perinyt sen äidin puoleiselta suvultaan. Luomurukiit leiväntekoon saadaan omalta luomutilalta.

Majatalon emännälle karjalaisen ruokakulttuurin ylläpitäminen elävänä on tärkeää. Niinpä majatalon keittiössä suuressa roolissa ovat kala, juurekset, villivihannekset, liha ja viljatuotteet. Anni uskoo kestävyyteen ja vastuulliseen tapaan toimia. Se näkyy froteisina käsipyyhkeinä vessoissa, ekologisina saippuoina huoneissa, kierrätyksenä, aurinkopaneeleina sähköntuotannossa.

Vanhaan riiheen rakennetun savusaunan löylyt ja puhtaassa järvivedessä uiminen takaavat rentouttavan päätöksen päivälle.Päivä 4 – Kalevala

Aamiainen

Päivä alkaa opastetulla Kalevala-kierroksella Lasistudio Korpinoidassa. Se on sukellus muinaisen Karjalan kulttuuriin ja ihmisyyden juurille. Kierroksen kerronta lasitöiden ja veistosten kautta tuo mystiset sankaritarinat nykyaikaan ja antaa elämyksellisen mielen matkan avartaen näkemään itsemme ja maailman osana ihmiskunnan olemusta. 

Kalevalasta inspiroituneena siirrymme Kolin kansallispuistoon, joka on Itä-Suomen suosituin luontokohde ja yksi Suomen tunnetuimmista kansallispuistoista.

Majoittautuminen mökkeihin.

Päivällinen

 

Päivä 5 – Kolin kansallispuisto

Aamiainen

Päivän aloitus Kolin luontokeskus Ukossa. Luontokeskuksen näyttely kertoo Kolin alueen historiasta, maantiedosta, luonnosta ja kulttuurista.

Opastettu kävelykierros Suomen kansallismaisemissa Kolin huipuilla. Nautimme maisemista, jotka ovat inspiroineet lukuisia kuuluisia suomalaisia kirjailijoita, taiteilijoita ja muusikoita. Vierailemme myös Pirunkirkossa, joka on yksi Kolin alueen kuuluisimmista luontokohteista. Pirunkirkko on 34 metriä pitkä ja 1-7 metriä korkea luola, jossa shamaanien ja noitien kerrotaan suorittaneen hengellisiä rituaalejaan.

Mahdollisuus vierailla Kolin kylpylässä.

Päivällinen ja yöpyminen Kolilla.

 

Päivä 6

Aamiainen ja paluu Joensuuhun.

 

Hintaan sisältyy:

-kuljetukset Joensuusta Joensuuhun

-majoitukset aamupalalla

-savusauna Ruunaalla

-sisäänpääsymaksut ohjelmassa mainittuihin kohteisiin: 

Paaterin kirkko, Pielisen museo, Luontokeskus Ukko ja siellä opastettu kierros.

-matkaohjelma vahvistetun kuvauksen mukaisesti, – opaspalvelut suomen tai englannin kielellä

-ruokailut Ruunaalla(aamupala, maastolounas, päivällinen)

-ruokailut Puukarinpysäkillä( aamupala, päivällinen)

 

 Hintaan ei sisälly:

-viisumit

-matkustaminen asuinpaikastasi Joensuuhun ja takaisin

-ruokailut paitsi Ruunaala ja Puukarinpysäkillä

-kylpylä Kolilla

-savusauna Puukarinpysäkillä  

-ylimääräiset retket, askartelunäytös Ruunaalla

-sisäänpääsymaksut ohjelmassa mainitsemattomiin kohteisiin

-juomarahat, alkoholijuomat, verkkoyhteysmaksut ym. henkilökohtaiset kulut